Tips om att byta bildäck

Alla som har en bil kommer någon gång till det där med att byta däck. Man kanske får punktering, det kanske är dags för däckbyte eller så ska man arbeta med någon bildel som kräver att däcket tas bort. Här får du några tips på vad som är bra att tänka på när det ska bytas däck.

Se till att bilen står stadigt

Det allra första du bör se till är att din bil står stadigt. Har du ett hårt underlag att hålla till på är det perfekt. Använder du en lyft som lyfter hela bilen är risken minimal att något ska hända, men har du bara en domkraft finns det risk att den välter eller säckar ihop. Se alltid till att lägga ett annat däck under bilen eller ha en pallbock under den. Då kommer bilen inte att ramla ner på dig om den skulle ge sig iväg när den är upphissad.

Kontrollera däcken innan bytet

Redan innan du börjar hissa upp bilen bör du tänka på att kontrollera däcken du ska byta till. Leta efter eventuella skador, mät däcktrycket och titta på mönsterdjupet. Kanske har något däck fått punktering eller slitits snett? Då är det i vissa fall ingen idé att byta däcket, utan man kan behöva skaffa ett nytt sådant.

TIPS: Här kan du även läsa om att hitta billiga bildäck

Ha rätt verktyg till hands

När du ska byta däck behövs en del verktyg. Du måste ha något att lyfta bilen med, något att lossa hjulbultarna med och kanske en däckpenna så att du kan märka upp däcken när du byter dem. Om du saknar ett verktyg kan det bli svårt eller omöjligt att byta däck. Har du batteridrivna verktyg måste du självklart också se till att de är laddade. Utan laddade batterier kan verktygen inte användas och då behöver du ladda upp dem innan du kan utföra ditt däckbyte.

Montera däcken rätt

En annan sak du bör tänka på är att däcken ska monteras rätt. Ett tips är att titta på symbolerna som finns på däcken. I regel finns en liten pil som visar däckens rotationsriktning. Se alltid till att den pilen pekar framåt. Då roterar däcken åt rätt håll. När det gäller däckens mönster finns det olika åsikter. Vissa säger att de bästa däcken ska monteras bak, andra vill ha dem fram. Du gör klokt i att testa dig fram om du känner dig osäker. Ett tips är också att märka upp däcken med var du haft dem vid tidigare byte. Då vet du med säkerhet att däcken slits jämnt.

Lämna en kommentar