5 tips till dig som funderar på att köpa bostadsrätt i Stockholm

Stockholm är inte bara Sveriges största stad utan även, enligt vissa, en utav de vackraste. Går du i tankarna på att köpa bostad huvudstaden vill vi här ge dig 5 tips på vad du behöver tänka på när du letar bostad.

 1. Se över din budget
  Det är lätt att bli känslostyrd när det kommer till att köpa en ny bostad. Man har stora drömmar och många önskemål. Men här är det viktigt att göra strategiska val.
  En start är att se över dina tillgångar, lånemöjligheter och fundera på hur mycket du är villig att lägga på din nya bostad. Att bo i Stockholm är generellt dyrt jämfört med andra delar av Sverige. Det kommer man inte undan med. Har du redan från start en fast budget att förhålla dig till är det enklare att gå vidare och inte låna mer än din ekonomi klarar av.

 2. Vilka områden kan du tänka dig att bo i?

När du har satt din budget för lägenhetsköpet är det dags att fundera kring i vilket område du vill bo. I Stockholm varierar priserna på bostadsrätter väldigt beroende på vilket område du hamnar i. Kanske får du i detta steg gå tillbaka till steg ett och omvärdera din budet för att kunna bo i området du önskar.
Här får du fundera på exempelvis om ditt arbete ligger en bit utanför centrum kan du kanske tänka dig att bo lite längre bort från stan? Är det viktigt för dig att bo nära stan kanske du får överväga att bo lite mindre för att det ska rymmas i din budget?  

Ett tips från oss är att om du vill hålla nere priset på bostadsrätten kan det vara en idé att fokusera på bra boenden utanför tullarna. Med tunnelbanan och pendeln går det ändå relativt fort in till citykärnan.

 • 3. Fundera över dina krav

Nu är det dags att fundera kring vilka absoluta krav du har och vilka du kan tumma på. Här är sådant du behöver ta ställning till som även kan påverka priset;

 • Hur många sovrum & badrum vill du ha?
 • Vilket våningsplan?
  Ofta är det billigare att bo längst ner i huset. Så om det är viktigt för dig att bo längre upp kan du behöva öka din budget något.
 • Balkong?
  Här kan du annars spara pengar. En lägenhet på samma våningsplan med balkong kostar ofta mycket mer än en utan.
 • Om du bor lite högre upp, behöver du ha hiss?
 • Hur nyrenoverad är lägenheten? Och vad kan du stå ut med gällande renoveringsbehov?
 • Behöver du ha tillgång till parkeringsplats?
 • Hur nära behöver du ha till matbutik, kollektivtrafik, förskola, gym, med mera?
 • 4. Tänk långsiktigt!

Det är lätt att fastna i ett kortsiktigt tänk när man letar bostad. Men en bostad är en långsiktig investering och inget man gör i en handvändning, framförallt inte om du köper bostadsrätt i Stockholm.

Fundera kring om det är en lägenhet du kan se dig i även om 5 år? Kommer du behöva renovera de närmsta åren? Tillåter ekonomin det?

Här får man tänka till och ta på sig perspektivglasögonen.

 • 5. Se möjligheter i stället för hinder

Många faller på målsnöret när de ska köpa bostadsrätt i Stockholm på grund av kostnaderna som brukar rusa i väg. Men i stället för att låsa sig där är det viktigt att se möjligheterna för att kunna genomföra flytten du vill. Speciellt om du just nu bor i en helt annan del av landet.

Kanske drömmer du om en flådig bostadsrätt innanför tullarna med en stor walk in closet och balkong, men hamnar i en etta i Huddinge? Från Huddinge når du city på 20 minuter med pendeln så det behöver inte vara så illa. Så länge du ser möjligheterna.

På Bovision hittar du ett stort utbud av bostäder om du funderar på att köpa bostadsrätt i Stockholm.

Du kan även ta del av fler tips kring bostadsrätt som ägandeform på Bovisions bostadsblogg.

Lämna en kommentar